Koko Loko

Nazorg van je tattoo

Waarom is goede nazorg van je tattoo zo belangrijk?

The skin needs about four to six weeks to recover after it has been tattooed. How you deal with the aftercare of your tattoo during this period determines the final result. What are the do’s and don’ts when it comes to the sunbed, sports or swimming? And which ointment or cream is best to use and what does the GGD actually recommend?

 The aftercare of your tattoo is extremely important. In fact, just as important as the skills of the tattoo artist. Your artist will apply the tattoo with the utmost care, but the way you treat your tattoo determines to an equal extent how the tattoo will eventually look.

 If you take good care of your tattoo, you can simply enjoy it longer. The lines will remain tighter and more even and if you have a color tattoo, the colors will remain vibrant longer. All the more reason to take good care of your new body decoration. To make it easy for you, we have created a handy overview for you.

Afdekken van de wond

Als je de shop uitloopt is je tattoo in feite nog een open wond. Dit betekent dat het openstaat voor allerlei bacteriën en andere ziektekiemen. Het afplakken van de tattoo is dus belangrijk en kan op verschillende manieren. Bij Koko-Loko werken wij graag met de zogenoemde ‘second skin’. Dit is een doorzichtige sticker die over de huid gaat en vier a vijf dagen mag blijven zitten. Door deze speciale folie heelt de huid vrijwel zonder korstjes en velletjes. En dat is veel beter voor het behoud van de kwaliteit van je tattoo. Bovendien zorgt de second skin er onder meer voor dat je weer sneller kan gaan sporten en dat je gelijk alle kleding kan dragen die je wilt.

 Bij full color of blackwork-tattoos gebruiken we ook nog wel eens folie om het af te plakken. Dit mag je na twee tot vier uur verwijderen. Daarna kun je alsnog de second skin-sticker er overheen doen. Wil je dat niet? Zorg er dan voor dat je twee keer per dag je tattoo wast met lauwwarm water en vervolgens droog dept met een schone handdoek. Plak het in ieder geval niet zelf af met pleisters of verband. Hierdoor kan de huid niet ademen en dus niet herstellen.

 Bij sommige tattoos wordt er voor gekozen om deze helemaal niet af te dekken met een folie, maar deze direct te laten drogen aan de lucht. Bijvoorbeeld op plekken waar het lastig is om de folie te plakken zoals nek en gezicht. Ook wanneer iemand allergisch reageert op second skin of gewoonweg de voorkeur heeft aan het niet afdekken. In dit geval moet je wel extra voorzichtig zijn met je nieuwe tattoo, zorg ervoor dat je de tattoo niet aanraakt en laat vooral ook anderen niet aan je tattoo zitten. Zorg voor een schoon loszittend kledingstuk van katoen het liefst met een donkere of zwarte kleur, zodat eventuele vlekken van het afgeven van de verse tattoo/wond niet je mooie nieuwe outfit verpesten.

Second skin

Het voordeel van dit product is dat de tattoo nooit een open wond is. Je lichaam wordt namelijk een beetje om de tuin geleid door dit product. Het denkt dat de huid dicht is. Hierdoor worden geen extra bloedplaatjes aangemaakt. En dat zorgt er op haar beurt weer voor dat er geen korstjes worden gevormd. Bovendien krijgen bacteriën geen kans onder de afsluitende stickerfolie. Als je de sticker er na vier dagen afhaalt, is de huid al zodanig geheeld dat het geen open wond meer is. Je kan er dus gelijk een crème of zalf naar keuze op smeren, zoals dat zonder second skin ook na de eerste 3 à 4 dagen mag. Uiteraard is de second skin een goedgekeurd en veilig product. Dankzij onze jarenlange ervaring in de tattoowereld en onze kennis van producten die wereldwijd worden gebruikt, zijn wij tot de conclusie gekomen dat de second skin een nog positiever effect heeft op het helen van de wond dan alleen Bepanthen.

Wassen, reinigen en zeep

Met de second skin kun je probleemloos douchen. Wanneer je de stickerfolie na vier of vijf dagen verwijdert, is het dus geen open wond meer. Dat betekent dat je het niet twee keer per dag hoeft schoon te maken met lauwwarm water zoals je dat doet wanneer je niet zou kiezen voor de second skin. Dan moet je de wond op die manier de eerste week reinigen. Zorg ervoor dat je na het schoonmaken de tattoo droog dept met een schone handdoek of met keukenpapier. Let de eerste week ook op de zeep die je gebruikt tijdens het douchen. Wij raden speciale tattoo was-gel aan. Deze is te koop in de studio. Haal je dit niet in huis? Wees er dan in ieder geval zeker van dat je je wast met antibacteriële, parfumvrije en alcoholvrije zeep.

 

Zalf en crème

Je tattoo insmeren is een van de belangrijkste dingen om te doen. Houd dit minstens drie weken vol. Het smeren houdt de huid soepel. Zo voorkom je korsten en jeuk. Smeer wel altijd een dun laagje. Als er een te dikke laag overheen gaat, kan de huid niet ademen. Hierdoor is de kans op infecties groter. Begin pas met smeren wanneer je de second skin er na vier of vijf dagen afhaalt, je doet er goed aan om de tattoo minstens twee keer per dag in te smeren (sochtends en savonds) nadat je deze hebt gewassen met lauwwarm water en de tattoo was-gel. Dit kan in principe met een crème als Bepanthen tattoo zalf of een andere tattoo zalf naar keuze, wij raden Bepanthen tattoo, Hustle butter of Balm Vegan Tattoo (sunblock) aan. Deze zijn dan ook allemaal verkrijgbaar in onze studio.

Aanraken, krabben en jeuk

Probeer je tatoeage tijdens de cruciale herstelperiode zo min mogelijk aan te raken. Zeker niet met vieze handen. Zonder de second skin gaat het vast een keer gebeuren dat je de tattoo wel aanraakt. Geen zorgen, was het dan gewoon een keer extra die dag. Niet aanraken betekent natuurlijk al helemaal niet krabben. Dit is echt funest voor je tattoo. Niet alleen neemt het infectiegevaar toe, je kan je tatoeage beschadigen of zelfs littekens veroorzaken. Als je korstjes hebt, laat deze dan zitten. Ze beschermen de wond en vallen er uiteindelijk zelf vanaf. Maar zoals gezegd: met de second skin is de kans op korsten en vellen erg klein. En als je goed blijft smeren zal je ook niet al te veel last hebben van jeuk.

Sporten

Als het op het beweging aankomt, hoef je niet af te wijken van je standaard routine als je onze second skin gebruikt. Sporten mag en kan dus gewoon. Door de second skin krijgen bacteriën niet de kans om de wond te infecteren. En geen zorgen, je hebt geen last van zweet onder de second skin bij lichte inspanning, probeer hevig zweten wel te voorkomen. Heb je de second skin niet, dan raden wij het af om de eerste week naar de sportschool te gaan. De fitnessruimte zit vaak vol ziektekiemen en viezigheid waardoor het infectiegevaar groot is. Bovendien gaan je poriën openstaan door de warmte van het sporten. Hierdoor kunnen bacteriën zich makkelijker nestelen en kan de inkt uit je tattoo trekken.

Zon en zonnebank

Je huid is de eerste vier tot zes weken kwetsbaar en de zon is erg krachtig. Door teveel direct zonlicht of zonnebanklicht riskeer je bultjes, brandblaren of infecties. Zulke blaren en bulten kunnen erg pijnlijk zijn. Houd je tatoeage dus zoveel mogelijk uit de zon. Ga je op vakantie of wil je toch onder de zonnebank? Gebruik dan speciale zonnebrandcrème. In de shop verkopen wij tubes balm vegan sunblock speciaal geschikt voor tattoos. Maar houd er rekening mee dat de eerste 4 tot 6 weken ook met een sunblock creme de tattoo beter uit de zon gehouden kan worden. Zodra het gaat afdekken of in de schaduw dus.

Overigens is het een goed idee om ook na de herstelperiode van vier tot zes weken je tatoeage goed in te blijven smeren als je de felle zon ingaat, op een terrasje gaat zitten of naar het strand gaat. Dit wordt door bijvoorbeeld KWF Kankerbestrijding en het RIVM ook aangeraden voor de niet getatoeëerde huid, maar voor de getatoeëerde huid is het extra aan te bevelen. Zelfs jaren later kun je namelijk nog een reactie door de zon krijgen. Zo kan je opeens last krijgen van jeuk of opgezette plekjes. Smeren dus, als je de zon ingaat.

Zwemmen

Zwemwater is geen goede combinatie met een nieuwe tattoo. Zwemmen wordt dan ook de gehele herstelperiode van vier tot zes weken sterk afgeraden. Ook met een second skin sticker. Deze kan door het water namelijk losweken en loslaten. Vervolgens maakt het water de huid week. Eventuele korstjes laten los en de kans op infecties neemt toe. Dat laatste is vooral het geval bij zwemmen in open water als de zee en meren. Terwijl het chloor in zwembaden weer erg schadelijk is voor je nieuwe tattoo. De chloor kan de inkt of de kleur van je tattoo eruit trekken.

In bad en naar de sauna

Voor in bad gaan en een tripje naar de sauna, geldt hetzelfde als voor zwemmen: niet doen. Voor de hele vier tot zes weken die je huid nodig heeft om te herstellen van het tatoeëren. Zoals gezegd, maakt water de huid week. Bovendien zet de warmte de poriën open waardoor de inkt kan uitlopen. Ook kunnen bacteriën daardoor makkelijker je

huid binnendringen.

Douchen

Douchen mag je dan weer wel, bewegend schoon lauwwarm water is ideaal om je tattoo mee schoon te spoelen en dit gaat het makkelijkst onder de douche. Zorg er wel voor dat je zo kort mogelijk gaat douchen ook omdat bij langdurig douchen je huid weer week wordt en zo de korstjes of second skin kunnen loskomen. Pas ook op met parfum houdende shampoo’s en douchegels zodat deze niet of zo min mogelijk op de tattoo komen omdat deze ook voor irritatie kunnen zorgen. Mocht het er toch per ongeluk opkomen gewoon zo snel mogelijk spoelen met water.

(Strakke) kleding

In principe kun je dragen wat je wilt als de second skin over je nieuwe tattoo is geplakt. De huid wordt beschermd tegen pluisjes van wollen kleding en tegen de mogelijke irritatie van synthetische stoffen. Bovendien schuurt strak zittende kleding niet over de open wond. Kies je niet voor de second skin, probeer dan de eerste dagen synthetische stoffen en wollen kleding te vermijden. De huid kan daardoor geïrriteerd raken en er kunnen pluisjes in de wond komen, en dat kan dan weer tot infecties leiden. Ook strakke kleren voelen meestal niet fijn voor de pas getatoeëerde huid. Het schuurt er namelijk langs. En je raadt het al: dat veroorzaakt irritatie.

GGD-regels

Bij Koko-Loko volgen we alle regels en richtlijnen die de GGD heeft opgesteld voor veilig en hygiënisch tatoeëren. Dan hebben we het over het gebruik van de juiste inkt, aftercareproducten en middelen om te reinigen, desinfecteren en steriliseren. Maar ook over het voorkomen van het overdragen van ziektes. Het spreekt dan ook voor zich dat wij GGD-gekeurd zijn. Wil je alle regels van de GGD zelf nog een keer nalezen? Dat kan op de website van de GGD.

Twijfel

Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat de wond per ongeluk vies wordt of dat er iets anders is mis gaat. Twijfel je over de manier waarop het geneest? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. We kunnen je vertellen of alles goed gaat of dat het misschien niet goed geneest.

Meer informatie?

Heb je toch nog vragen of de verzorging van je tattoo? Of is er iets niet duidelijk? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.

hEB JE EEN TATTOO IDEE IN GEDACHTEN?

Heb je een tattoo idee in gedachten maar je weet nog niet hoe en wat? Maak een afspraak met ons en we zullen samen je tattoo idee bespreken!

twijfel je over welke tattoo je wilt?

Kom gerust bij ons langs, dan bespreken we samen welke tattoo het beste bij jou past.